As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 1 min read

Vinnaren i inUse Award 2017 – Karma!

Read 1882 times

Årets vinnare av inUse Award är appen Karma som gör att restauranger och butiker kan minska sitt matsvinn. En app som fokuserar på både användarnas behov och verksamhetsnyttan – en app som gör skillnad.

Det kom in nästan 200 nominerade bidrag till inUse Award. En jury gallrade sedan ner till 11 finalister och den 5 oktober utsågs en vinnare på galafesten: Appen Karma, som förutom ära går hem med 25 000 kronor och två biljetter till nästa års From Business to Buttons.

Vinnaren Karmas affärsidé är att hjälpa restauranger, och butiker, att sälja överbliven mat till kraftigt rabatterat pris till kunder via en app. Restaurangerna minskar matsvinnet – kunden sparar pengar.  En win-win enligt inUse Award-juryn.

– Helt fantastiskt. Det är en stor ära för oss på Karma att vinna, säger Teemu Paananen på Karma.

– Vi jobbade från början med en annan typ av tjänst och kom då i kontakt med restauranger och problemet med att det slängs luncher, en bulle eller en macka då och då. Då tänkte vi: Vad kan vi göra för de här företagen? När vi väl hade fått en proof of concept på ideen, som idag är Karma såg vi att vi kan göra en väsentlig skillnad för att minska matsvinnet. Det finns en enorm vilja bland konsumenter att göra skillnad, Ludvig Berling 

Ett annorlunda designpris

inUse Award är priset som belönar den bästa användarupplevelsen. Det har som syfte att hylla lösningarna som gör skillnad, som gör vardagen enklare och roligare. 

Priset instiftades 2014 och har tidigare gått till Swish, Sitevision och Ersättningskollen.se.

2 hedersomnämnanden

Bland de elva finalisterna valde även två hedersomnämnanden ut. De gick till Efterlevandeguiden.se och Loop Rocks, mer om dem i senare blogginlägg.

– På inUse pratar vi ofta om att nyttan uppstår i användningen och att det är absolut nödvändigt att förstå kopplingen mellan användarnas behov och verksamhetsnyttan om man vill skapa hållbara produkter och tjänster. Det är glädjande att se att fler och fler verksamheter, inklusive finalisterna i inUse Award, utvecklar med fokus på användarupplevelsen och därmed skapar allt bättre digitala tjänster som verkligen gör skillnad i människors vardag! Säger Sara Lerén, juryns ordförande.