— 2 min read

Var besatt av dina verktyg!

Read 351 times

Life is too short to own an ugly pencilBrendan Dawes startade den första konferensdagen på Future of Web Design i London med att prata om sina tankar kring design och vad som inspirerar och driver honom.

En av hans principer är bland annat att du bör bry dig, ibland kanske till och med vara besatt, av de verktyg du använder. Dawes är en stor penn-nörd och anser att bryr du dig om dina verktyg så kommer du att bry dig mera om det arbete du gör med dessa verktyg.

”Life is too short to own an ugly pencil.”

”Innovation” kom upp och enligt Dawes används det ordet i stället för vad design och idéer oftast är – iteration. Instagram var knappast innovativt när det kom; fotodelningstjänster fanns det gott om när Instagram lanserades. Instagram var snarare en iteration av existerande idéer.

”From the most mundane you can create beautiful things.”

Brendan fortsatte med att tala om vikten att göra och göra igen, att alltid skapa för att någon gång då och då kommer något fantastiskt komma ut av det hela.

”Data by itself is not enough, data needs poetry. You need people who love this stuff.”

Att bry sig, passionerat, om det du skapar är en nyckel. Dawes personliga designmotto är: I make for me. Utgå alltid från dig själv och hans keynote avlutades med ett citat från modellen, skådespelerskan och idrottaren Aimee Mullin:

”Own what it is that makes you different.”

Mullins föddes utan vadben och fick båda benen amputerade nedanför knäna vid ett års ålder. Vid Paralympiska sommarspelen 1996 i Atlanta satte hon paralympiskt rekord på 100 meter och i längdhopp.

James FentonDet visade sig att dagen hade börjat med det tal som var bäst och mest inspirerande. I övrigt pratade Joe Leech om UX i HTML, vilket mest handlade om formulär och då många exempel på dålig UX i komplexa formulär. Intressant och Joe fyllde mycket av sin presentation med humor. James Fenton pratade om ”art direction vs. the web” och hur varumärkes riktlinjer kan utvecklas och bli mer dynamiska med några praktiska verktyg/tips.

”Incubation – giving your mind a rest.”

Inform to InspireStephanie Troeth pratade om ”Inform to inspire” om hur kroppen reagerar på idéer, hur du arbetar vidare med dessa idéer att framför allt vikten att låta idéerna vila.

Jon Tan, medgrundare av Fontdeck, avhandlade webbtypografi i sin session. Han nämnde en studie om att väl satt typografi inte förbättrar läshastigheten eller förståelsen av en text. Samma studie kunde dock klargöra att väl satt typografi i stället skapar ett gott humör hos läsaren.

Intressanta sessioner under hela dagen, vissa roligare än andra tack vare karismatiska talare. Jag tar med mig inspirationen från Dawes inledande keynote (måste köpa en Makerbot omedelbart!) och att typografi är vackert (men svårt).