As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 3 min read

Välkommen Mia Leterius - ny Design Director på inUse

Read 2426 times

Mia Leterius är ny Design Director på inUse Göteborgskontor och brinner för att använda sig av designmetodik i utveckling av både verksamheter och tjänster. Nu vill hon vara med och ta inUse erbjudanden till ännu en nivå.

När vi bokar in intervjun skriver Mia: ”Vad kul, jag pratar gärna om mig själv”, följt av en skrattande emoji. Och det stämmer, hon vill gärna dela med sig av alla sina erfarenheter. Men framförallt gillar hon att prata om det hon brinner för – designmetodik och design mind set. Och hon har en stark tro på att den går att applicera på fler områden. 

Under många år har Mia arbetat som designer/designingenjör och projektledare i olika branscher och roller och har då använt sig av metodiken i verksamhetsutveckling. Nu är hon redo att vara med och driva utvecklingsarbetet på inUse. 

Vad är det viktigaste du tar med dig från dina tidigare uppdrag?

— Jag har alltid haft med mig designmetodiken och är övertygad om att fler har mycket att vinna på att använda sig mer av designtänkande. Det ska bli fantastiskt att fördjupa sig i det arbetet inom alla möjliga olika verksamheter här på inUse.

Du har arbetat inom olika områden, vad tycker du är utmärkande för metodiken?

— Att låta processer ta tid, ta reda på behov och alltid ha användaren i centrum! Oavsett om användaren är en medarbetare, kunder eller en ledningsgrupp behöver du alltid fråga dig vem som ska använda sig av förändringen som görs. Och att man testar och tar in kunskapen som kommer fram. Det är inte fel även om det inte blir helt rätt från början!

— Men det handlar också mycket om kommunikation. Att kunna kommunicera jobbet man gjort, med hjälp av storytelling och visualisering till exempel. Man behöver också involvera alla som berörs och ta reda på fler perspektiv och få till en mångfald. 

Varför används metodiken inte mer än vad den görs idag?

— Dels måste man vara skolad i metoden och veta om att det finns. Dels måste man också verkligen tro på det, för man ser inte alltid effekten av det dag ett. Man behöver också ha en samsyn och vara medveten om att vissa saker tar längre tid, medan andra går fortare. 

När Mia beskriver sig själv är det som en person som ser förändringsmöjligheter i det mesta och gärna vänder och vrider på olika perspektiv – alltid med människan i centrum. Och hon har erfarenhet från i princip alla delar i ett projekt. Från idéarbete till att söka pengar och också skapa erbjudanden. Värdefull kunskap som hon nu tar med sig i rollen som ny Design Director.

Har många olika roller

Hur skulle du beskriva din nya roll för andra?

— Jag är en del av inUse Design Directors och vi tittar b.la. på hur vi kan utveckla våra erbjudanden och inom vilka områden och branscher. Jag fokuserar lite extra på Business Design. Det handlar också om att ta reda på vad vi på inUse unika syn på det och hur vi ska paketera det. Jag kommer också vara en del av inUse Academy och hålla i kortare kurser i Service Design. Och så kommer jag även gå in som konsult i uppdrag och förhoppningsvis då få jobba tillsammans med andra kollegor. 

Du har många olika uppdrag i din roll, vad ser du fram emot mest?

— Det ska bli jättekul att få jobba tillsammans med många kollegor där flera är djupt involverade i design, det ser jag jättemycket fram emot. Att bolla och gemensamt komma fram till idéer och projekt. Jag vill också lära mig mer av alla grymma medarbetare som är här och undersöka hur vi kan använda oss av designmetodik ännu mer, i ännu fler områden.

Varför blev det inUse?
— Jag har tidigare haft med inUse att göra och alltid hört gott, när vi fick kontakt frågade jag folk om kulturen här och tycker mycket lät väldigt positivt. Till exempel har ju inUse som mål att vara den bästa platsen att utvecklas som designer på, och det verkar som vi lever som vi lär och efter de värderingar vi har. 

— Det är också väldigt spännande och lockande med hela affärsinriktningen, hur vi väljer vilka kunder och uppdrag vi tar och att det ska bidra till något större och till samhällsnytta. Det är superintressant att vi gör det och hur vi gör det!

Vad hoppas du kunna tillföra?
— Att vi kan jobba ännu mer med förändringsarbete! En designer är oftast någon som skapar idéer som innebär förändring och jag vill vara med i arbetet att ta fram hur vi kan vi bli ännu starkare på det området. Hur kan vi bli ännu mer medvetna om hur förändring påverkar andra? Hur kan vi vara diplomatiska och duktiga på att ta oss fram på minerad mark, som det många gånger är vid förändring? Det vill jag utveckla och se till så förändring blir en positiv sak för alla inblandade. Och så vill jag jobba mer med designmetodik inom organisationsutveckling!