— 3 min read

Välkommen, inUse första fullfjädrade UX Writer – Christoffer Lundberg!

Read 1910 times

Christoffer Lundberg har jobbat på marknadsavdelningar i drygt fem år och oftast med skrivande som en central del av sitt arbete. Det dröjde dock ett par år innan UX Writing blev en del av hans vokabulär. Innan dess var text i gränssnitt bara ännu en kontaktyta.

Som copywriter var Christoffer redan van vid att skriva text till en massa olika ytor. Det var alltifrån Google-annonser och banners till profilprodukter och affischer. Men efter att ha gått på ett par föreläsningar om UX Writing började han inse att det handlade om mycket mer än att fylla text i tomma ytor.

– Jag kunde dels se hur rollen började bli större globalt, och insåg framförallt att UX Writing kräver ett helt nytt tankesätt. 

Efter det försökte Christoffer ta allt mer ansvar för UX-copy på sina arbetsplatser och suga åt sig alla böcker, poddar och artiklar han kunde hitta om ämnet. 

När insåg du själv vikten av rollen UX Writer?
– Det blev som mest uppenbart på min förra arbetsplats, där jag drev UX Writing-arbetet. Vi hade ett projekt där jag och en produktspecialist gick igenom alla skärmar och flöden för att kunna sätta gemensamma riktlinjer för både copy och UI-komponenter. Kontrasterna när vi sedan implementerade riktlinjerna var natt och dag – komplexa flöden fick mer stöd på rätt ställe, enkla flöden blev mer avskalade, och hela upplevelsen kändes bara enklare, då vi kunde korta ner texterna på nästan alla skärmar.

Han berättar att det arbetet gjorde det tydligt för hur viktigt UX Writing är. Det handlade inte bara om att använda rätt ord – det handlade också om att kunna avgöra när ord behövs överhuvudtaget, och i vilken kontext de då borde användas. 

– Till exempel finns det minst tre olika format du kan använda för att skriva stöttande texter – placeholder-text, hjälptexter eller pop-ups. Beroende på vilket alternativ du väljer så kan upplevelsen vara helt annorlunda för slutanvändaren.  

Har det varit svårt att bredda mark för din kompetens i starten av designprocesser?
– Ja, det är fortfarande en av de största utmaningarna i rollen. Oftast är det inte så att folk medvetet exkluderar en – man får oftast plats i de officiella mötena. Men många av de viktigaste idéerna och besluten kläcks i de inofficiella kanalerna – t.ex. kaffesnacket på kontoret och chattarna i Slack/Teams. Att komma in där är svårare, för då handlar det om att vinna folks tillit och visa att man är en fullvärdig designkollega. 

Vad skulle du säga är värdet i att ha med en UX Writer i teamet?
– Det tydligaste värdet är att det kommer bli lättare att sätta ord på saker och ting från dag ett. Har du en person som bara fokuserar på språk i research-fasen så kommer slutresultatet låta mycket mer som din målgrupp. Det blir också lättare att sätta namn på funktioner och nyckelkomponenter. Sen stöttar ofta ord det designarbete som en UX-designer gör – väl vald placeholder-text och tydliga labels kan göra ett flöde oerhört mycket tydligare.

En UX Writer kan också kunna vara ett bra bollplank i designarbetet, menar Christoffer. Även om yrkesrollen är specialiserad på ord så har många åtminstone grundläggande kunskaper om UX-design. 

– Det kan vara särskilt användbart om man som UX-designer annars jobbar ensamt med ett flöde.

Nu har du landat hos oss på inUse – vad har känslan varit den första tiden?
– Det har varit en ögonöppnare för hur viktig företagskultur är. Nyfikenhet och empati sitter verkligen i väggarna. Alla jag har träffat på inUse verkar vara intresserade av andra människor och vill förstå deras perspektiv. Sen är alla här väldigt ödmjuka – även de som har decennier av erfarenhet. Vilket gör att man vågar vara sig själv och ställa dumma frågor. 

Christoffer har tidigare undervisat på Berghs och det dröjde således inte länge innan han tog plats hos inUse Academy. Nyligen gick premiären för hans minikurs “UX Writing – en introduktion”.

– Det är kul att dela erfarenheter med folk som är nya till yrket. Delvis så tvingar det en att reflektera kring vad man faktiskt kan, men också vad man tycker är värt för folk som är nya i branschen att lära sig. När jag själv pluggade kunde jag ibland ifrågasätta om delar av teorin vi lärde oss någonsin kommer till nytta. Att själv få sätta agendan och prata om metoder och verktyg som jag vet att alla kommer stöta på i verkligheten känns väldigt belönande.

Hur har det varit att hålla en kurs på inUse Academy?
– Det är såklart pirrigt att komma in och ta plats jämte de väldigt erfarna lärarna som jobbar på Academy – flera av dem har ju lärt ut i årtionden. Men både lärare och andra inUse-kollegor har varit fantastiska bollplank – varje gång jag visade mitt kursmaterial för någon fick jag frågor och kommentarer som gjorde slutresultatet bättre. Kurstillfällena har gått som smort, och vi har fåttmycket bra feedback från våra deltagare. 

– Nästa kurstillfälle är i början på nästa år, och vi pratar redan nu om hur vi kan utveckla materialet till våren.  

Här kan du läsa mer om Christoffers kurs i UX Writing.

Om du framtidsspanar – hur tror du rollen och området kommer utveckla sig framöver?
– Jag tror definitivt vi kommer se att text/copy fortsätter växa som en specialisering inom UX. Särskilt då vi nog kommer se en breddning i vilka typer av bolag som anställer UX Writers.  Än så länge har teknikbolag och banker varit drivande i utvecklingen, vilket inte är så konstigt – större delen av deras användarupplevelser är digital. Men ända sedan pandemin började har vi fått se hur traditionellt fysiska verksamheter får anpassa sig till hybrid-världen och måste skapa en bekväm, trovärdig digital upplevelse.

– Oavsett om du driver en restaurang, ett bibliotek, eller en nischad detaljhandel så vill du ju att folk ska ta del av de produkter och tjänster du erbjuder. Att låta en UX Writer kika på ditt flöde kan ge stor effekt med små medel.