As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 2 min read

Freyja Björnsdottir är ny UX-designer på inUse: "Jag vill vara med och knäcka en hållbarhetsnöt"

Read 1887 times

Ibland blir det inte som man tänkt sig. UX Designern Freyja Björnsdottir anställdes på inUse redan i somras. Och efter några månaders föräldraledighet börjar hon nu på Malmökontoret. ”Jag trodde aldrig att jag skulle genomgå en anställningsprocess när jag var gravid. Men jag tyckte inUse lät som en så underbar arbetsplats så jag tänkte; vad har jag att förlora?”

Vi är glada att Freyja Björnsdottir kastade sig ut och började här. Nu byter hon föräldraledigheten mot andra typer av utmaningar och möjligheter. I mars gör hon sin första dag på Malmökontoret.

— Det var väldigt roligt att jag blev anställd. Jag trodde aldrig jag skulle genomgå en anställningsprocess när jag var gravid. Om jag byter jobb gör jag det sen, tänkte jag. Men jag tyckte inUse lät som en så underbar arbetsplats och tänkte; vad har jag att förlora?!

Sagt och gjort. Nu snart åtta månader efter avtalet skrevs på pratar jag med Freyja om UX-design, drömprojekt, och vart hon är på väg.

Hur skulle du beskriva vart du befinner dig just nu?
— Jag ser det som att jag är i startgroparna av livet, både yrkesmässigt och privat. Mycket handlar om inställning, jag känner väl att jag alltid är i början på något sätt och kan alltid lära sig mer.

På vilket sätt, vad vill du lära dig mer om?
— Jag vill lära mig mer om människor, hur människor agerar och hur man som designer kan underlätta i en jobbig situation.

Vad har du själv mött för jobbiga situationer som designer?
— Som UX-designer är det viktigt att vara en brygga mellan företag och användare. Ibland har företaget ett problem som man presenteras för, men sen när man pratar med användarna inser man att det är ett helt annat problem. Så det är en typ av jobbig situation. Jag vill göra det lättare för användarna och samtidigt se till att lösningen blir så värdefull som möjligt. Det är väldigt viktigt, och jag skulle gärna vilja lära mig mer om det. Vi designers överbygger hinder och jag vill bli ännu bättre på att förstå hur vi möjliggör saker och löser rätt problem.

Har du något speciellt minne kopplat till en sådan situation eller problem?
— Det är mest generellt men det är väldigt ofta man använder tjänster och tänker – det här skulle kunna göras bättre. Bra UX lägger man sällan märke till för den är sömlös. Man kan granska den i sömmarna och ser då att det finns färre hål än hos en dålig.

Från bokningssystem av charterresor till viljan att knäcka en hållbarhetsnöt

Freyja kommer ursprungligen från Umeå och flyttade till Malmö när hon skulle läsa interaktionsdesign. Efter utbildningen började hon jobba inom resebranschen och utvecklade bokningsmotorer och integrerade nya system med gamla. Utmaningen låg i att göra det så tydligt som möjligt så användarna kunde förstå skillnaden. Det var fokus på charterresor med All Inclusive till vattenparkshotell och hela paketet.

— Det har varit jättekul, men det var dags för något nytt. 

Vad hoppas du kunna tillföra inUse?
— Jag har en noggrannhet och lyhördhet och jobbar hårt för att hitta bra lösningar. 

Vad har du för drömprojekt när det kommer till UX?
— Drömprojektet är att få jobba med samhällsplanering, att få samhället mot ett mer hållbarhetstänk och kunna vara med och göra skillnad på något sätt. Man skulle vilja ha gjort några goda gärningar när det är dags att lämna den här planeten. Så ett drömprojekt hade varit att få vara med och knäcka en sådan nöt.

Sista frågan – vi pratade i början om att du inte kunde säga nej till inUse? Vad var det som avgjorde? 
— När jag var på intervju för inUse pratade ni om kulturen här. Om arbetsplatsen, kollegorna och gemenskapen. Att man ofta jobbar i team och har stöttning av sina kollegor. Det lät helt underbart! Och sen jag började min anställning i juli har har jag blivit inbjuden på alla möjliga aktiviteter, AW och julfester till exempel. Och det har alltid varit jättevälkomnande. Så bilden jag fick beskrivet för mig stämmer överens med hur det verkligen är, och det känns superkul!


Vill du också ändra dina planer och börja på inUse? Kul! Hör av dig så tar vi ett snack!