— 1 min read

Tillbaka till verkligheten – lösenordskris!

Read 671 times

Är det första dagen tillbaka efter semestern? Är du en av alla dem som just nu stirrar på jobbdatorn när den envist frågar efter ditt lösenord? Då är du inte alls ensam.

Efter fyra veckors frånvaro från kontoret är det vanligt att man glömmer bort några inlogg och lösenord. Vilket egentligen bara är positivt, det betyder att hjärnan kopplat bort arbetet under den lediga tiden. Men det kan ju ställa till trubbel och ta tid att komma igång om man inte ens kommer in i de vanligaste IT-systemen för att börja arbeta.

Precis så var situationen på Göteborgs stad. När vi på inUse fick i uppdrag att undersöka hur processen runt lösenordshantering såg ut visade det sig att inkomna lösenordsärende var som allra flest, och mest tidskrävande, i slutet av sommaren.

Genom att sedan se över ärendemängden, varje moment och tiden som krävdes i både användarens och supportens arbetsvardag kunde vi göra en uppskattning på hur mycket ett enda bortglömd lösenord kostade: 1 080 kronor.

– Vi har hela tiden känt på oss att detta kostar onödigt mycket, men inte i den här omfattningen. Med en sådan här kartläggning vet vi också var vi ska sätta in krutet, säger Nisse Waldefeldt, verksamhetschef på IT-support. (Läs hela caset om Göteborgs Stad)

(högupplöst version hittar du här)

Känner du ändå personligen att loppet är kört? Att du inte kommer minnas lösenordet hur mycket du än försöker? Då är det dags att välja ett nytt – och varför inte passa på att välja ett enligt xkcd-modellen? Lycka till med lösenorden idag och välkommen tillbaka till jobbet.