— 2 min read

Stop motion – hur vi på ett skoj och snabbt sätt visar (ungefär) vad vi är bra på!

Read 1040 times

Detta är en film som vi snabbt tog fram i syfte att framför allt lära oss hur vi kan använda oss av tekniken Stop Motion. Stop Motion är nog de flesta bekanta med, framför allt genom leranimationer som Pingu eller Wallace & Gromit eller från dockfilmer som Drutten och Gena. Många har säkert även sett att tex. Lego har en egen app för att barn (och vuxna) skall kunna skapa egna små alster med sina legofigurer. Musiken i videon är komponerad av vår kollega Pontus Stalin. Så här gick det till en nördig tisdag på inUse Göteborgskontor: Fyra kreativa och väldigt taggade inUsare med olika bakgrund och erfarenheter samlades på kontoret. Fredrik hade med sig sin systemkamera medan Ingrid M, Mikael och Carin agerade illustratörer och aktörer.

Vi använde ca 3h där vi improviserade och försökte spåna fram manus under tiden. Konferensbordet på kontoret funkade fint som bakgrund. Utöver det plockade vi fram diverse attiraljer så som papper, tuschpennor (för stark kontrast), saxar och post-its. Här kan man egentligen använda sig av allt som skulle kunna tänkas passa i filmen, vi hade tex med ett äpple i vår film. Vi tror att det viktigaste trots allt är att ha lite mod att testa lite olika saker, det går ju alltid att ta ett nytt foto!

stopmotion1stopmotion2

                  Det handlar alltså om att lura ögat att döda ting rör sig. Därför tog Fredrik en bild per sekvens varpå vi andra flyttade rekvisita några millimeter/centimeter för varje tagning. Vi tyckte det var viktigt att allting rörde sig lite grand för att få liv och rörelse i filmen. Sedan att vissa tyckte det var extra roligt visar sig nog i att vi på inUse verkar gilla att hjula oss in i projekten. Kameran hölls stilla med stativ, men det går också att flytta runt kameran för att skapa en skissigare stil. Ställ in låg upplösning och kvalitet på kameran, ingen vill ha en tusen gig stor film i 24 megapixel. Vi använde sedan Quicktime Player 7 (betalversion) för att sätta samman filmen. Den låter dig enkelt göra bildsekvenser till filmfiler som sedan går att jobba vidare med i tex iMovie om det behövs. Det går även att skapa filmer från bildrutorna direkt i iMovie, Monkeyjam eller Stop Motion Animator gratis. stopmotion3stopmotion4 Vad lärde vi oss då av detta experiment?

  • Att man på ett enkelt och roligt sätt, utan ord kan förklara vår verksamhet på ett roligt sätt!
  • Att man inte bör blanda in spraylim om man vill hålla bordsskivan eller sin MacBook Air blanka.
  • Att det är både bra och roligt att testa sig fram både med tema och med attiraljer att använda – det kanske inte bara behöver vara lera eller på papper utan att det går bra att blanda in frukt , legogubbar och annat.
  • Att man inte bör ha äpplen eller körsbär med i rekvisitan om man har stenfruktsallergiker med i teamet.
  • Att det tar mer tid än man tror, slarva inte i slutet utan ha skoj! Det går alltid att ta om en bild.

När du har sett vår film, hör då av dig till oss så kan vi prata mer om hur vi kan hjälpa dig och din verksamhet att utvecklas och följa med in i framtiden. Just nu har vi tex. platser kvar på några av våra kurser, tex i Användbarhet i praktiken (17 april) (FULLTECKNAD) och i Effektkartläggning (30 maj) i Stockholm.