— 2 min read

Sju sätt att jobba effektivare med Sketch

Read 1203 times

Jag använder nästan bara Sketch för mitt arbete. Enkelt program i sitt grundutförande – men det finns plugins och tricks som gör att du kan jobba så mycket snabbare!

Från att ha gjort all grafisk design i Photoshop och Illustrator har jag sedan ett år tillbaka i stort sett uteslutande bara jobbat i Sketch. I sitt grundutförande är Sketch ett enkelt men väldigt kompetent program, men en del funktioner kanske saknas. Men frukta icke. Bohemian Coding som utvecklar Sketch samlar alla plugins på ett ställe och där hittar du det mesta du kan önska.

I det här blogginlägget listar jag fyra plugins jag använder som gör min vardag som visuell designer enklare och effektivare. Jag listar även några inbyggda funktioner som jag använder mig av i samma syfte. 

Craft – inget mer Lorem Ipsum & bildgooglande

I min roll som visuell designer vill jag oftast designa med så verklighetstroget innehåll som möjligt, både vad gäller text och bild. Det är inte alltid möjligt att få tag i skarpt material från uppdragsgivaren men då gillar jag att ha så varierat innehåll som möjligt.

Craft från inVision är mitt val här. Med några få klick populerar jag boxar med bilder, som fiffigt nog är kategoriserade. Jag brukar välja att Craft ska hämta bilder från tjänsten Unsplash, som tillhandahåller rättighetsfria, högupplösta bilder. Skulle uppdragsgivaren dessutom älska någon bild så är det bara att använda. Det går också att koppla en vanlig mapp på din dator eller dropbox, men även bildgoogla direkt i pluginet.

Även data som namn, rubriker, artiklar, epostadress, adresser med mera går att lägga in med Craft. En fin-fin detalj är att använda dupliceringsfunktionen som finns i Craft, då inte bara dupliceras och placeras innehållet där du vill utan även datan i Craftboxarna byts ut.

Marketch för detaljerade leveranser

Marketch är ett verktyg som utifrån din Sketch-fil genererar en html-fil som kan fungera som ett stöd vid överlämning av designfiler till front end-utvecklare. Dessutom generar Marketch viss CSS. Ett bra komplement till en vanlig överlämning, även om avstånd som anges ska tas med en nypa salt. Och css-koden bör självfallet ses över av front end. 

Marvel Prototype with Sketch

Jag jobbar oftast med Marvel eller inVision för att göra enklare prototyper vars syfte är att visa den grafiska designen. Marvel har ett bra litet tillägg som automatiserar export och uppladdning till ditt Marvelprojekt.

Sketch Navigator

Det blir snabbt oreda bland artboards och sidor om man inte är grymt disciplinerad. När dessutom grupper och artboards är utfällda i paletten blir det ännu svårare att hitta. Med Sketch Navigator plockar du fram en rullgardinsmeny med cmd+e och kan där enkelt navigera och hitta det artboard du söker.

Snabbare art boardssetup

En enkel tidsbesparare när jag designar sidor för olika skärmar är att välja File/ New From template/ Web Design. Och vips så har du artboards för desktop HD, vanlig desktop, tablet och mobil. Kommer även med en uppsättning text styles och symboler. Det finns även en dryg handfull andra uppsättningar med mallar.

Anpassa dina verktyg

Inte nöjd med verktygsuppsättningen i din toolbar? Högerklicka någonstans i verktygsfältet och välj Customize Toolbar så kan du lyfta ut sådant du inte använder och lägga till eller flytta det du använder ofta.

Visa utan distraktion 

Presentera eller visa alster direkt i Sketch? Cmd+. döljer allt utom dina artboards.

Men den främsta nyckeln till att arbeta riktigt effektivt med Sketch är du själv. Att alltid jobba disciplinerat med namngivning av lager, att gruppera ordentligt, ha ordning på text styles och symboler tycker jag är bland det viktigaste för ett bra arbetsflöde. 

Vilka är dina favoritplugins och bästa tips när det gäller Sketch? Och vad saknar du?