— 3 min read

När datorer inte längre syns

Read 708 times

Darja Hej Darja! I programmet till Sundsvall42 står att du skall prata om "när datorer inte syns", vad menar du med det?

Några enkla saker.

I framtiden är datorer bara en av många produkter vi har för att använda och dela med oss av information.

Vi har redan vant oss vid att bilar och alldeles särskilt mobiltelefoner har funktioner och möjligheter som påminner om vår PC, och de flesta av oss har sett fotoramar med digitala gränssnitt. Men alldeles snart kommer även våra kläder, cyklar och hushållsföremål att ha egna digitala liv, och digital funktionalitet.

Förändringen handlar inte om att kunna surfa på alla prylar. Många olika fysiska produkter kommer att bli mer värdefulla för oss genom att koppla ihop vår fysiska och digitala värld. En badrumsvåg som tidigare bara visade vår vikt, kan istället vara direkt kopplad till det dietprogram vi följer. Och varför skulle vågen inte vara i maskopi med kylskåpet, där mycket av den mat vi äter finns?

MIT labs i USA har visat spännande prototyper som gör information tillgänglig på nya sätt. De illustrerar det hela med att låta en kille titta på en bok i bokhandeln, och direkt på förstasidan se realtidsuppdaterad information om bokens betyg från Amazon.com.

Snart skulle en bok du plockar ur en hylla alltså direkt kunna påminna dig om vilka liknande böcker du har läst, och visa vilka av dina vänner som köpt just den bok du håller i handen.

Det verkar som att augmented reality är här på allvar. Ser du några andra trender som pekar i samma riktning just nu?

Ja. Samtidigt som den digitala informationen syns alltmer direkt i vår fysiska värld, har också vårt sätt att interagera med digitala prylar börjat förändras dramatiskt.

Tänk på filmen "Minority Report", där Tom Cruise gestikulerar med sina händer i luften för att använda ett gränssnitt som han ser framför sig. Med Nintendos spelkonsoll Wii nådde liknande teknik många hushåll i hela världen, och det var bara början. Tidigare i år presenterade Microsoft sitt projekt Natal, en spelkonsoll där man bara använder sin kropp för att interagera med spelet. Hoppa för att hoppa, boxas för att slå, och se samtidigt en realtidsfilmad bild av dig själv göra allt det där. Allt utan att du behöver hålla i någon pryl alls! Det är ytterligare ett exempel på att de synliga datorerna håller på att försvinna.

Det finns mycket mer att säga om vilka tekniker som gör detta möjligt, och vad det kommer att kunna innebära för oss framöver, men för att berätta så mycket skulle jag nästan behöva en föreläsningshalvtimme, eller en halv bok. ;)

Det låter ju häftigt, men det låter mycket som sci-fi. Kan du ge några mer vardagliga exempel på denna trend, med produkter som vi skulle kunna ha nytta av redan inom ett år?

Tja, i grunden handlar mycket av detta om att elektronik börjat bli så billig att det faktiskt är praktiskt genomförbart och rimligt att ta fram nya fysiska produkter för väldigt specifika sammanhang och behov. I vår labbverksamhet håller vi till exempel just nu på att ta fram en produkt som ska hjälpa människor att minska sin elkonsumtion.

Ekoel Med hjälp av sensorteknik avläser vi exakt vilken effekt ditt hushålls elmätare registrerar. Informationen uppdaterar sedan en snygg och enkel liten pryl som du kan ha i ditt kök, badrum eller hall. Den reagerar när du konsumerar mycket, och hjälper dig att förstå när på dygnet du konsumerar mycket eller litet energi.

Den visar också hur dina vänner beter sig just nu, vilka av dem har lyckats sänka sin elkonsumtion idag, och vilka som verkar konsumera mer än vanligt.

Även om du direkt genom att titta på den kan få information om hur mycket effekt du förbrukar, och kan använda den till att ta reda på hur mycket just din TV drar, så har du såklart också möjlighet att ta reda på ännu mer via webben.

Gillar du att dela med dig, så kan dina vänner dessutom se på Facebook direkt när du slagit nytt rekord i att vara miljövänlig och konsumera lite energi.:-)

Om du är nyfiken på det här projektet tycker jag att du ska kolla in bloggen för inUse labbverksamhet.

Tack Darja, och lycka till i Sundsvall vecka 42!

/Johan Berndtsson