As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 4 min read

Möt dirigenten bakom Sveriges mest uppskattade designkonferens

Read 1461 times

De syns inte alltid, men de finns där. De som står stadigt i både mot- och medgångar och i bakgrunden drar i trådar för att skapa de bästa förutsättningarna för oss andra i våra uppdrag och projekt. Vi kallar dessa klippor för projektledare, och vår heter Isabel Bjärnström.

Det är lite mer än två år sedan som Isabel Bjärnström klev in genom dörrarna på Rosenlundsgatan i Stockholm. Det var mitt under rådande pandemi, branschen var ansträngd och omställningarna många och snabba. I sin nya roll som projektledare på inUse kastades hon rakt in i att axla konferensen From Business to Buttons med hela dess historia. Och konferensen skulle för första gången i sin 15-åriga historia levereras digitalt.

– Framför allt var den stora utmaningen att kompensera för det fysiska mötet mellan deltagarna och mellan talarna och publiken. Att hitta mötespunkter som kändes värdefulla också genom en skärm.

Det blev såklart en succé, och efteråt berättade vi om hur projektledningen hade gått till. Men utmaningarna lät inte vänta på sig. Året därpå, inför konferensen 2022, skulle FBTB återigen formas i fysisk tappning.

– När vi gjorde den digitala konferensen så producerade vi mycket i förväg för att säkerställa en bra upplevelse och leverans. Nu skedde allt live och koncentrerat under en dag. Så det var väldigt mycket mer intensivt för oss i projektteamet.  

– Även om konceptet i grund och botten var detsamma, så var det något helt annat att få uppleva en fysisk FBTB-konferens. Det var fantastisk att få uppleva energin i alla samtal och möten och atmosfären och stämningen under dagen.

Isabel gick in i utmaningen med 20 års erfarenhet inom konferens och event från olika branscher. Och även om just techsektorn var obevandrad mark för henne, så var det aldrig något som hindrade henne från att söka sig dit.

– Jag lockades tidigt av rollen som projektledare, att få vara del av hela processen, från att sätta mål och syfte till att planera, strukturera och genomföra projektet. Det är en väldigt utvecklande, variationsrik och kreativ roll med fokus på att leda och motivera ett team att uppnå resultat tillsammans. Oavsett bransch, säger Isabel Bjärnström.

Sagt och gjort, succén var ett faktum. När resultaten från förra årets deltagarundersökning hade summerats kunde vi konstatera att konferensen hade fått sitt högsta betyg någonsin – på alla fronter. Det resultatet backades i höstas upp av State of Designs årliga branschundersökning. Designers och designledare i Sverige går helst på FBTB. Ett viktigt betyg.

– Det betyder väldigt mycket för oss och det är ett kvitto på att det engagemang och arbete vi lägger ner i planering och genomförande av konferensen når hela vägen fram till deltagarna. Framför allt känner jag en stolthet över att det är vi på inUse som gör den här konferensen tillsammans – där alla våra medarbetare på olika sätt är delaktiga och involverade längs vägen och på konferensdagen och i hela leveransen. 

Innan Isabel kom till inUse drev hon under 6 års tid eget företag tillsammans med tre kvinnliga delägare, tillika projektledare. Kunderna har genom åren varit många och framförallt varierade – från finansbranschen, fastighetsmäklare och idrottsförbund till läkemedelsindustrin.

Hur har du upplevt de andra branscherna där du verkat tidigare?

– Konferens och event är en väldigt kvinnodominerad bransch, ofta med undantag för ledande positioner. Det har förändrats till det bättre under åren, men det finns fortfarande mycket att jobba på där.

– Det var väldigt stärkande att ingå i den kvinnostyrda konstellationen på det egna företaget. Men det kom inte utan sina utmaningar. Det har funnits situationer där det uppstått en problematik i att vi “bara” varit kvinnor. Där kunder inte upplevt samma legitimitet eller tyngd i vår kompetens. Jag minns ett tillfälle där vi tog in en manlig konsult för att stötta oss i en offertpresentation, för att säkra uppdraget. Med lite distans känns det helt sjukt att det har varit så. Jag är glad att vi, förhoppningsvis, har kommit längre.

– När man reflekterar i efterhand så kanske det inte har varit uppdrag som har varit värda vår tid.

Nu rör hon sig i ytterligare en bransch som har sina utmaningar vad gäller jämlikhet och mångfald.

– Tech har ju alltid pratats om som en väldigt mansdominerad bransch, och det är det fortfarande på sina håll och inom särskilda yrkeskategorier. Men det finns många initiativ och organisationer som aktivt jobbar för en mer jämställd och inkluderande bransch – som Women in Tech och IGEday, och vårt egna moderbolag AFRYs arbete med inklusivitet och mångfald är inspirerande.

– Det blev en kontrast när jag kom till inUse där jämställdhet var en så självklar del av verksamheten och man aktivt jobbar med dessa frågor. Det har inspirerat mig och bidragit till att jag reflekterar mycket mer kring detta och har en större medvetenhet.

Är jämlikhet och representation frågor som du själv reflekterat över under din karriär?

  Absolut, därför känns det bra att vara på inUse, där det är en naturlig del av våra arbetsprocesser och något som vi aktivt jobbar med som till exempel när det gäller att sätta ihop talare för vår konferens.

From Business to Buttons strävar efter att ha en jämställd talarlista. Det är helt självklart, och inte så svårt som det många gånger kan låta som. Vi behöver inte se längre bort än till förra årets populära line-up för att få det svart på vitt.

Nu har du varit på inUse i lite mer än 2 år, och har levererat över förväntan. Vad har du för mål när du blickar framåt mot de kommande två åren?

–  Jag har utvecklats väldigt mycket både som projektledare och person under de två år jag varit på inUse. Jag ser fram emot att fortsätta utvecklas och tillsammans med kollegorna utveckla våra event och erbjudanden. Nu är jag mer involverad i den strategiska och långsiktiga planeringen vilket jag tycker är spännande. Ett erbjudande jag varit med om att ta fram är eventdesign – en helhetslösning för att lyckas med digifysiska event, där man inte minst utgår från de effekter man vill uppnå och jobbar med alltifrån kommunikation- och genomförandeplan till ljuseffekter och videomaterial. Och vilken färg på cupcakesen det ska vara. 

Känner du en press inför årets konferens?

– Jag skulle säga att det är både och. Vi vet att vi lagt ribban högt och att det är höga förväntningar på konferensen – med all rätt! Men framför allt sporrar det till att fortsätta utveckla och förbättra konferensen och jobba hårt för att leverera en högklassig helhetsupplevelse i maj.

– Det finns alltid saker vi kan förbättra, iterera och finslipa inför kommande konferenser. Vi tar till oss av utvärderingen från våra konferensdeltagare och är väldigt tacksamma för deras återkoppling. Det kan vara små detaljer som i en helhet får en stor betydelse för upplevelsen, konstaterar Isabel Bjärnström.


Hör av dig till oss vid frågor om konferensen, eventdesign eller projektledning.