— 2 min read

Metadata, UX och P C Jersild: Kort reflektion från Eiradagarna 2014

Read 820 times

Johan Berndtsson på Eiradagarna. Foto: @KarMedbib.

Johan Berndtsson på Eiradagarna. Foto: @KarMedbib.

Idag hade jag nöjet att prata på Eiradagarna 2014. I publiken satt 100 bibliotekarier. De flesta från något av landets sjukhusbibliotek. Till vardags har de hand om bibliotekens webbplatser och bibliotekssystem. En del av dem är också med vid upphandling och utveckling av nya lösningar.

Anneli Mindemo och de andra från Inera hade valt en sanslöst bra tidpunkt för konferensen. Lidingö visade sig från sin bästa sida. Vårsol och relativt vindstilla.

Miriam Sa?fstro?m och Miriam Nauri från Kungliga biblioteket inledde med att prata om metadata. De tog på ett väldigt effektfullt sätt upp att metadata ibland är viktigare än själva datat. Detta gäller bland annat när man studerar människors beteende. Vad människor gör är (som jag tagit upp tidigare) ofta viktigare att notera än vad de säger. Miriam & Miriam använde bland annat ett TV-inslag från NSA-skandalen för att illustrera vilka slutsater man kan dra baserat på enbart metadata.

Lyssna först på Obama (1m23s in i klippet), och sedan på Susan Landau som dyker upp någon minut efter Obama .

Miriam & Miriam beskrev bland annat metadata som den moderna tidens olja - en enormt värdefull resurs.

Jag pratade om hur man skapar bra användarupplevelser, och om att man kan komma ganska långt även med en begränsad budget.

Flera av de som kom fram i pausen berättade om de problem som finns i sjukvårdssystemen idag. De berättade bland annat att diskussionen i fikarummet ofta handlar om hur det ena eller andra systemet orsakat problem under dagen. Någon hade också räknat ut att läkarna idag lägger 1,5 timmar per dag på onödiga knapptryckningar. Hur man avgjort vad som är onödiga respektive nödvändiga knapptryckningar, eller hur uträkningen genomförts, förtäljer inte historian. Men nog är detta ytterligare indikationer på att det är precis så illa ställt inom vården som min kollega Jonas Söderström brukar ta upp.

Som en del i min föreläsning uppmuntrade jag förresten alla dessa biblioteksmänniskor att köpa in Jonas bok Jävla Skitsystem. Men det hade jag inget för... En snabb handuppräckning visade att de flesta redan hade köpt in boken till sina bibliotek. Låt oss nu bara hoppas att den hamnar i händerna på de som har beslutanderätt och kan hjälpa till att ta tag i problemen.

Efter pausen var det dags för P C Jersild och Åsa Nilsonne. Jag hade tyvärr ingen möjlighet att stanna kvar, men av inläggen på Twitter så låter det som att det var riktigt bra.

Nu sitter jag på tåget hem, och tänker på att åtminstone några av de som var och lyssnade idag kommer att arbeta annorlunda med sina webbplatser, och upphandla och utveckla system på ett lite annorlunda sätt framöver. Tillsammans gör vi vardagen lite enklare och roligare för användarna. Tillsammans förändrar vi världen.