— 1 min read

Vårdens IT-system gör det enkla omöjligt

Read 447 times

Det kom in en nominering till inUse UX Award. Men vi anade direkt ugglor i mossen. Läs om den okristliga blandningen av oförståeliga ikoner och användare som liknas vid offer i labyrinten på Kreta.

Just nu pågår nomineringsprocessen för inUse UX Award. Priset som syftar till att lyfta fram riktigt bra användarupplevelse. Därför blev vi lite förvånade, och skrattade även gott, när vi fick en nominering där motiveringen löd:

”TakeCare: En okristligt usel blandning av oförståeliga ikoner, Windows 3.1-baserad interaktion och kaosartad fönsterhantering. Användare som väl tagit sig in i en meny kommer med största sannolikhet ej heller aldrig ut. De får istället likt Minotaurens offer i labyrinten på Kreta irra omkring i mörkret tills de möter sitt öde (vanligtvis sjukskrivning för utbrändhet). TakeCare gör inte det enkla svårt. TakeCare gör det enkla omöjligt.”

IT-system som hindrar

Med anledning av mejlet ringde vi upp industridesignern Anders Lindström som nominerat bidraget. För ett år sedan var han en del av Clinical Innovation Fellowship, ett samarbetsprogram mellan bland annat KI, KTH och Stockholms läns landsting som har som mål att främja innovationer som kan förbättra vården. Det åtta månader långa programmet ger team med läkare, designer, ekonomer och ingenjörer en chans att samarbeta för att åstadkomma klinisk innovation.

­Under 2013 och 2014 var Anders Lindström därför en återkommande besökare på transplantationskliniken i Huddinge. Där gjorde han behovsstudier, var med på avdelningen och intervjuade även alla på kliniken.

– Det som slog mig var att i stort sett alla som jag intervjuade började samtalet med att gnälla i 10–20 minuter om usla IT-system som till exempel TakeCare. Personalen på transplationskliniken håller världsklass och de är inga som klagar över varken hård arbetsbelastning eller obekväma arbetstider, men när ALLA nämner IT-system som något som hindrar dem i arbetet börjar man ju undra, berättar Anders Lindström.

Vill lyfta problematiken

Anders satt själv med och såg när personalen använde systemet.

– Min första tanke var: Ett system kan inte vara såhär dåligt. Det är ärligt talat synd om de som måste arbeta i en sådan komplex digital arbetsmiljö.

– Jag vet att min nominering inte kommer att leda till några stora förändringar men det är ändå ett försök att lyfta problematiken med IT i vården.

Det finns fortfarande tid att nominera och hylla de bra exemplen, men tiden börjar rinna ut. Passa på nu, nominera en app, en tjänst, ett it-system, intranät eller ett helt ekosystem senast den 16 juni.