As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 3 min read

inUseresan 2016 – Berlin: ”Skön vibe, mycket idéer, mycket pepp”

Read 1743 times

Alla på inUse åkte på resa till Berlin. Temat var lust och lärande.  – Det är grymt, jag tycker det är en bra mix av icke-jobbrelaterat och jobbrelaterat. Man svetsas samman på ett naturligt, skönt sätt, säger Adam Janäng Smideborn, User Experience Designer.

Jobba med oss på inUse – just nu söker vi folk

Från alla inUsekontoren samlades man. Från Göteborg, från Stockholm, från Malmö, från Denver. För att komma varann närmare, för att inspireras och diskutera, för att träffa de man digitalumgås med, för att träffa de nya – och för att göra Berlin.

– Väldigt skön vibe, väldigt mycket idéer, mycket pepp, säger Miranda Sherman, UX & Visual Designer.

Det inleddes under torsdagen med lunch på hotellet – ett hotell med musiktema, man kunde exemplevis beställa upp gitarr med förstärkare på rummet – och sen var det dags att ge sig ut i Berlin som historisk stad. I mindre grupper åkte vi till platser runtom för att uppleva, och sen reflektera. ”Jag har berättat för mina barn om muren, de frågade hur det kunde ha blivit så.”, ”Nu ska man bygga murar igen.” och så vidare, och så vidare. 

– Vi hade bra diskussioner. Vi diskuterade världsläget och vad vi kan förändra, och hur vi ska jobba med de sakerna. Hur är det att vara här i Berlin och känna av närvaron av det som faktiskt har hänt här. Det är alltid så med inUsare, there is no end of the mind, säger Miranda Sherman.

Foto: Joakim Axelsson

Som kontrast till återblicken i historien var det framtid på schemat nästa dag. Först med vd Kjell Persson och vice vd Johan Berndtsson om vad som väntar själva företaget. ”Vi behöver bli ännu större på de svenska kontoren, vi behöver bli större i Denver”, ”Lust och lärande jobbar vi in så djupt i vårt DNA som vi bara kan, så att vi fortsätter vara ett företag i utveckling”. 

Och sen följde spaningar om vad det finns för teknik som väntar runt hörnet. Med botten i det som kanske känns som framtid men som i högsta grad är realitet.

Pontus Wärnestål, User Experience Strategist & Designer, och Nils-Erik Gustafsson, Senior User Experience Strategist, höll tankeväckande och roliga dragningar.

– VR, AR och AI… Men också om vilka typer av behov och beteenden vi människor har i framtiden, säger Hanna Johansson, User Experience Strategist & Project Manager.

– Många nedslag som man skulle vilja gräva mer i, det har gett mersmak till kommande luncher och diskussioner.

På eftermiddagen var det Open Space för alla de 80 inUsearna. Mängder av ämnen avhandlades i smågrupper. Hela tiden med nya deltagare, med nya uppslag, med nya exempel.

”Undvik stress”, ”Förflyttning mot smarta städer”, ”Få det att klicka med kunden”, ”Skiss för grafiskt manér”, ”Beteendeförändring bortom skärm”, ”Prototypa animationer” – ett axplock av uppslagen för diskussionerna. 

– Väldigt givande att få andras input på saker som man kanske upplever som svåra eller krångliga, man behöver reda ut vissa saker, säger Adam Janäng Smideborn, User Experience Designer.

Inbjudna – prominenta – gäster i panelsamtal väntade på kvällen. Martin Wezowski Chief Designer på SAP, Thomas Kueber, VP Product på Iconmobile, och Timm Kekeritz, Design Director på IXDS. Mängder av intressanta tankar kring UX, design och dess förhållande till världen. Här ser du hela samtalet.

Foto: Ola Nilsson

På lördagen fanns hela stan för fötterna på nytt. För vissa var det just fötterna som nyttjades. ”Jag tror jag har gått två mil.” ”Min stegräknare har fått en chock”. Några följde med på arkitektrundvandring, några drog på filmmuseum, en del shoppade och fikade. Hela skaran samlades på seneftermiddagen inför den sista allmänna punkten för helgen. En middag i mörker. På Unsicht-bar. 

Blind personal hjälpte oss i en helt becksvart miljö. Alla ljud blev tydligare, alla samtal lite annorlunda, alla smaker fick en ny touch. Det väckte tankar. Om tillgänglighet, om design, om livet.

Lite så var det generellt under resan. Möten och diskussioner. Om – verkligen – allt möjligt.

– Med det här gänget spelar det inte så stor roll var man går eller vem man är med. Antingen så träffar man de man brukar umgås med och då är det trevligt att ses utanför jobbet eller så träffar man nån som man inte pratat med förut. Det är alltid intressanta samtal och man lär sig alltid nånting eller får med sig nånting nytt hem, säger Hanna Johansson.


Vi rekryterar – kolla vilka platser som finns!

Toppbild, foto: Joakim Axelsson. (Berliner Fernsehturm