— 2 min read

inUse Awards första jurymöte – över 100 nominerade bidrag

Read 1390 times

Årets sex jurymedlemmar samlades idag för att påbörja den första utgallringen bland alla nominerade bidrag. I år representeras inUse av jurymedlemmarna Mia Leterius och Magnus Lif som har sett fram emot att komma igång med uppdraget.

Ni är representanter från inUse i årets jurygrupp – vad innebär det för er?
– Jag är juryns ordförande så det innebär ganska mycket. Dels allt praktiskt kring juryn som att boka våra träffar och förbereda material, och att se till att våra möten blir givande och att alla perspektiv tas till vara. Andra delen är ju att jag är en i juryn och får vara med att tycka till, diskutera, vända och vrida på diskussionen för att gemensamt komma fram till ett resultat, säger Mia Leterius, Design director på inUse.

– Som UX och Service designer känns det bra att vi lyfter tjänster och applikationer som skapar nytta. Det visuella är såklart viktigt, men bra design handlar ju om så mycket mer, säger Magnus Lif, Design manager på inUse.

I år nominerades över 100 bidrag till det svenska digitala designpriset och juryn har därför haft ett tufft arbete framför sig att göra den stora gallringen ner till 10 finalister.

Vad är känslan efter det första jurymötet? Har ni varit eniga?
– Väldigt härlig känsla, det var så kul att träffa deltagarna i juryn för första gången. Jag upplever att vi är en bra sammansättning med olika förförståelser som gjorde att vi flera gånger började en väg och sedan svängde av eller svängde tillbaka, säger Mia.

– Juryn är en fantastisk mix av kunniga och nyfikna personer med olika erfarenheter och perspektiv. Det gör att vi har haft väldigt spännande diskussioner med många olika infallsvinklar. Tufft, absolut, men framförallt roligt och väldigt givande, berättar Magnus.

De externa medlemmarna i juryn består i år av Helena Samsioe – Grundare och vd för GLOBHE, Aina Nilsson Ström – Professor emeritas på Umeå Institute of Design, Per Kristian Egseth – EVP AFRY and Head of AFRY X och Faduma Aden – Diversity, Inclusion and Belonging Strategy Specialist på Spotify, och som medverkade digitalt vid det första mötet.

Nu när ni fått titta på och gå igenom årets nomineringar – vad är den allmänna känslan?
– Det jag slås av mest är kanske bredden av tjänster och applikationer. Det finns bidrag från alla möjliga områden, vissa från små startups, andra från stora företag och organisationer som alla försöker göra sitt för att skapa nytta för användare och verksamheter. Det är roligt, tycker Magnus.

10 finalister kommer i slutändan väljas ut - kan ni avslöja något redan nu?
– Nämen det kan vi ju såklart inte, haha. Men det jag kan säga är att vi närmat oss de 10 och sen ska vi ta fram en vinnare och två hedersomnämnande från dem nästa gång, och det kommer bli svårt! säger Mia Leterius.

– Nästa jurymöte kommer att bli oerhört spännande, säger Magnus Lif.


inUse Award är ett annorlunda designpris där vi på inUse vill visa på alla goda exempel inom svensk digital design.

Nomineringsperioden är nu över och juryns arbete har startat. 10 finalister kommer väljas ut och vinnaren kommer koras under en fullspäckad galakväll på Vasateatern den 15 november.