— 1 min read

inUse Award sätter människan i centrum – med konstverk

Read 1148 times

Vi på inUse pratar ofta om människan i centrum. Och för årets fysiska priser till inUse Award tänkte vi oss ett sätt att symbolisera detta. Priset är ett konstverk där kärnan är blåst och handgjort glas vilket ger en unicitet och en organisk känsla – en symbol för människan.

– Inspirationen har varit tankens lätthet, idéen som gör skillnad, precis som de nominerade i tävlingen, säger konstnären Matilda Kästel som tar fram årets priser.

Ett visuellt avstamp för årets inUse Award är neon. Sajten, inuseaward.se, har mängder av vindlande neonslingor och logotypen har placerats i ett skimmer av rosa och lila. 

För att ta helheten ännu ett steg – och för att ge vinnarna och hedersomnämnandena ännu mer utöver From Business to Buttons-biljetter, ära och en prissumma  – har vi i år tagit hjälp av konstnären Matilda Kästel för att skapa fysiska priser med det lilla extra. Det handlar alltså om prisstatyetter där lysande neonrör samsas med blåst glas.

– Formen är inspirerad av ett moln, en organisk form som svävar inuti neonslingan. Jag har låtit processen styra och skapat en oregelbunden form genom att trycka in verktyg i glaset, blåsa upp en bubbla och suga ut luften igen så att den formas av andetaget. Målet är en form som fångar glasets plastiska egenskaper, som kan formas och formas om i all oändlighet, säger Matilda Kästel.

Matilda Kästel

– Inspirationen har varit tankens lätthet, idéen som gör skillnad, precis som de nominerade i tävlingen.

Glas och andra material

Matilda Kästel har varit verksam konstnär i över tio år. Hon finns bland annat representerad på Nationalmuseum, är en av grundarna av kvinnoseparatistiska konstnärsgruppen Boom!, och är aktuell bland annat med utställningar i USA och Polen. Främst arbetar hon i glas men även i andra material. 

”Mitt arbete kretsar ofta kring objektifiering och marginalisering, som en motståndshandling. Jag gör sällan verk som bara är till för att beskåda; jag vill att de kan något själva”, står det på hennes webbplats.

Hur känns det att verka i sammanhanget av inUse Award?

– Det finns så mycket dålig användardesign så det känns fint när det som är riktigt bra premieras. 

– Jag blir så fruktansvärt arg av dåliga användarupplevelser.


Allt om inUse Award 2022 här!