As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 3 min read

Hur du kommer igång med UX Writing

Read 2289 times

Det kan kännas överväldigande att ta sig an UX Writing för första gången – ord finns ju överallt. Men precis som med träning, sparande och andra bra grejer som känns jobbiga i början, så är det bäst att starta smått för att få in vanan.

Läs även del 1 av hur du blir bättre på UX Writing.

Var du borde börja

Mest inverkan kommer du troligtvis ha på de kontaktytor som alla dina användare stöter på – vilket vanligtvis är onboarding, felmeddelanden och massutskick.

Onboarding

Onboarding är en kritisk del av användarupplevelsen, där minsta tveksamheter kan tappa en användare om deras motivation inte är tillräckligt hög. Se över ert flöde och försök sätta er i användarens sits – är det någonsin otydligt vad de behöver fylla i? Eller känns mängden energi de behöver lägga ned överväldigande?

Omedvetet sitter många av oss och letar efter anledningar att sluta göra något som känns ansträngande – så gör allt du kan för att proaktivt bemöta sådana invändningar. Berätta på förhand hur lång tid det kommer ta att fylla i flödet, tydliggör vad som kommer hända med deras information, och vad de kommer få i utbyte. Dina användare kommer vara nöjdare, och din konverteringsgrad kommer gå upp.

Felmeddelanden

Likt människor är ingen produkt eller tjänst perfekt – hur gärna vi än vill undvika det, så kommer något gå fel. Då är det viktigt att vara tydlig med vad som har hänt och vad användarens alternativ är:

  • Är det bara användaren själv som kan avgöra hur denne vill gå vidare? Länka till en hjälpsida där de kan hitta möjliga lösningar.
  • Kan användaren inte göra något? Berätta det för dem, och skriv när problemet kommer vara löst, eller om det kommer vara löst.

Ibland kan tekniska begränsningar göra det svårt att vara alltför specifik, men bara någon enstaka detalj kan göra skillnad. Allt är bättre än ”försök igen senare”.

Massutskick

Automatiserade mail, notiser och andra massutskick är något som många digitala produkter är helt beroende av. Tänk bara på hur många gånger per dag du själv får en röd liten prick som visar att du har missat något.

Trots detta så behandlar många organisationer skapandet av dessa notiser som ett engångs-projekt. När vi väl har skrivit den där texten som kommer synas dag in, dag ut, så är det färdigt. Det är ju lite synd – notiser är en av de kontaktytor som folk blir som mest bekanta med. Så testa olika rubriker, brödtexter och knapptexter för att se om du kan öka hur många som gör din önskade handling – här kan du göra storverk med små medel.

Hur du förbättrar dina texter

Så, säg att du har hittat en hel uppsjö texter som behöver lite kärlek. Hur förbättrar du dem?

Det finns olika åtgärder för olika typer av texter, men två drag genomsyrar all bra UX copy: tydlighet och empati.

Tydlighet

Tydlighet är viktigt för att det ska vara så enkelt som möjligt för din användare att förstå produkten. Det ska aldrig råda några tveksamheter från mottagarens sida kring hur lång tid något tar att göra, vad som händer om de trycker på en knapp, eller när de kan förvänta sig ett svar. Desto mer självsäker användaren är att de förstår vad som har hänt eller ska hända, desto bättre förutsättningar ger du för en positiv upplevelse.

“Mer som att prata med en vän och mindre som att bråka med en robot”

Empati

De flesta av oss upplever ett brett spektrum av känslor när vi använder en och samma produkt. Vi blir irriterande av felmeddelanden, lättade när vi fyllt i långa enkäter, och stressade när en knapp inte fungerar. Då är det sjyst om du som skapare erkänner den känslan, och försöker göra upplevelsen mer positiv. Säg att du fattar hur frustrerande något är, eller ge en virtuell high-five när användaren har blivit färdig med en omfattande uppgift.

Genom att visa användaren lite empati och medmänsklighet, så känns det mer som att prata med en vän och mindre som att bråka med en robot.

Vad gör jag härnäst?

Har du lyckats förbättra alla felmeddelanden, onboarding-flöden och utskick? Om du har koll på hur resten av era flöden ser ut, så vet du vad som står på tur. Första gången man petar i UX Copy så brukar det bli uppenbart var mest ordkärlek behövs. Om inte, så rekommenderar jag att du grabbar tag i närmsta analytiker och frågar hen vilka sidor eller flöden som syns allra mest. Eller så kan du ta en titt på vår intro-kurs för att få fler handfasta copy-tips.

Lycka till med skrivandet!


Här hittar du del 1 av hur du blir bättre på UX Writing.

Kontakta Christoffer Lundberg för att få hjälp med UX Writing för just dina behov!