— 1 min read

Twitterstorm mot Hamburgermenyn – ikonen görs om

Read 1433 times

Veganer och vegetarianer har skapat debatt genom att ifrågasätta hamburgermenyn. Kritikerna menar att ikonen inte bidrar till inkluderande design och under SXSW twittrades det vilt för att få till en förändring.

Hamburgermenyn, ikonen med tre vågräta streck som återfinns i ett stort antal appar och på webbsidor, har under sin korta livstid mötts av mycket kritik. Det har bland annat handlat om att den inte är självbeskrivande samt att den bidrar till att vital information göms undan och kräver flera klick än vad som är nödvändigt.

Google i skottlinjen

Nu har debatten tagit en ny vändning då djurrättsaktivister framfört helt annorlunda kritik. Hamburgermenyn bygger just på tanken om två bröd och i mitten en kötthamburgare, vilket har fått veganer att reagera kraftigt och skapat en viral rörelse. När inUse-medarbetare var på plats i Austin på konferensen SXSW visade sig problematiken under debatten ”Redefining UX” där folk fick Twittra sina frågor till talarna. Googles Senior UX Designer Marcy Andersson fick svara upp mot kritiken om hur bolaget använder ikonen.

– Vi vill i största möjliga mån undvika exkluderande design, svarade hon men ville inte kommentara om eller hur Google tänker ändra sin design.

Forumet för kritiken kunde inte ha varit bättre, totalt besökte över 300 000 personer konferensen, varav en betydande del arbetar med design och/eller interaktiva medier. När diskussionen blev viral på sociala medier var den svår att hejda.

Utan kött eller grön influens

Alternativen som lyfts fram på nätforum är därför att ”köttet” i menyn tas bort. Så att den nya ikonen blir =. Då uppstår dock problematiken att den är för lik lika med-tecknet. Vilket kan skapa ännu fler utmaningar och missförstånd i till exempel e-handelsappar då det kan tolkas som att inköpen ska sammanställas eller ”Gå till kassa”.

Ett annat alternativ som bollats upp är att göra om ikonen så den har två mörka streck, överst och underst, och i mitten ett grönt streck, för att symbolisera en köttfri hamburgare.

inUse egen UX Director David de Leon tycker att debatten är sund, idén är bra, men frågan är om den verkligen kommer att få genomslag.

– Vanliga hamburgare innehåller ju ofta sallad, så även med ett grönt streck kommer det att vara svårt att avgöra om det finns något kött där inne eller inte. Jag tror att man behöver hitta en helt ny ikon för att komma från problemet.