As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 1 min read

Grafen från ett designperspektiv...

Read 1225 times

Det är inte ofta jag blir upphetsad av nyheter inom materialforskning…men nu har det hänt! Det är inte bara jag som tycker det utan även Nobelkommitén som belönade André Geim och Konstantin Novoselov igår med Nobelpriset i fysik. Inte helt överraskande (enligt förhandstipsen) men med tanke på att deras upptäckt gjordes 2004 så har det gått med rekordfart från upptäckt till pris iaf. med Nobelpris mått mätt.

De båda forskarna visade att det gick att få fram 2 dimensionella ”hönsnät” av kolatomer. De lyckades med detta genom att upprepade gånger med hjälp av tejp lyfta tunnare och tunnare lager av grafit (blyerts) tills de hade ett som bara var ett atomlager tjockt. Detta material grafen (uttalas med ett långt e) har visat sig ha många oväntade egenskaper. Det är 200 gånger starkare än stål leder ström mycket bättre än kisel och spås en blomstrande framtid.

Nu kan man ju undra vad detta har med design att göra? Jo på den senaste tiden har många framsteg gjorts när det gäller tillämpningar av grafen. IBM har slagit hastighetsrekord i transistorhastighet med en prototyp till en 100GHz processor.Detta kan både öka hastigheten men framförallt minska problemet med överhettning av komponenter (grafen leder nämligen värme väldigt bra). Många ser grafen som en ny lagringsteknik med ökad kapacitet. Samsung har tagit fram en touchsensor och ser framför sig vikbara skärmar (grafen är väldigt tåligt).

Listan kan göras hur lång som helst (solceller, tapetlampor (?!), bränsleceller, DNA-sekvensering, biosensor, antbakteriellt osv.) men det intressanta är att allt detta har gått väldigt fort. Idag läggs mycket resurser och forskning på att ta fram tillämpningar i industriell skala och många tror att dessa kommer att påverka vår vardag inom de närmaste åren.

Om detta gjorde dig nyfiken så finns det mer att läsa här: Wikipedia artikel Graphene Times PC World - Fastest Graphene Transistor Gizmodo - Flexible Touchscreens Gizmodo - World's Strongest Known Material

http://www.youtube.com/watch?v=-YbS-YyvCl4 http://www.youtube.com/watch?v=RTp8kEuZ1eY http://www.youtube.com/watch?v=3sAc4nqAbOs