— 2 min read
Faduma Aden är fjärde jurymedlemmen till inUse Award: "Våra olika bakgrunder skapar unika behov"
Read 2211 times
Faduma har genom entreprenörskap arbetat med social hållbarhet, inkluderande design och inkludering i stort inom kreativa industrin. Idag är hon ansvarig för Spotifys arbete med mångfald, inkludering och tillhörighet i Norden samt globalt för ett av Spotifys största affärsområden.
Vad betyder social hållbarhet och inkluderande design för dig?
– Jag ser att båda samspelar och sätter människor och dess relation till övriga samhället i centrum. Våra olika bakgrunder skapar unika behov. Det är dessa behov som en inkluderande design har möjlighet att lösa – på ett stilfullt, funktionellt och långsiktigt sätt.
– Det är särskilt kraftfullt när design riktar sig till målgrupper som tidigare varit helt bortglömda. Design finns runtomkring oss och är en central del av vårt dagliga liv, en inkluderande design har därmed möjlighet att på riktigt skapa förändring i människors liv.
Vad upplever du är de vanligaste misstagen som organisationer och företag gör i sådana frågor?
– Det vanligaste är att kanske inte ifrågasätta – vilka man exkluderar i sin existerande designlösning och vilka som inte finns närvarande i rummet där design teamet finns. Det kan ibland inte behöva vara något särskilt stort, utan nyckeln ligger i detaljerna.
Har svensk företagsamhet överlag blivit bättre på något eller står vi och stampar?
– Vi verkar ha rört oss sakta men säkert framåt ändå. 2020 blev ett år som satte det sociala frågorna på kartan även här i Sverige. Nu är allt fler företag och organisationer intresserade av “hur:et “ istället för ”varför” vi behöver jobba med social hållbarhet.
Hur är det att ansvara för ”Diversity, inclusion and belonging strategy” på ett företag som Spotify?
– Det är otroligt spännande! Jag verkar i ett snabbt växande globalt företag med spännande framtid. Det känns väldigt givande vara en del av resan som teamet som jobbar den allra viktigaste resursen vi har, nämligen människorna.
Nu ska du vara en del av juryn för inUse Award 2022! Vad fick dig att tacka ja till uppdraget?
– Det som fick mig att tacka ja är främst att jag älskar se hur kreativitet kan användas för att driva förändring och göra skillnad som förbättra vår värld. Det är också så att man lär sig något nytt både genom att gå igenom bidragen men också i diskussioner med andra jurymedlemmar. Jag ser fram emot att få fördjupa mig i de olika bidragen och få chans att upptäcka nya innovatörer.
Vad hoppas du själv kunna bidra med?
– Jag har en mix av just erfarenhet kring design, inkludering och social hållbarhet i olika branscher. Det är den mixen som jag tar med mig för att få oss att tänka på helheten och långsiktiga påverkan.
Kommer du leta efter något särskilt bland bidragen tror du?
– Jag hoppas givetvis på stor bredd bland kreatörer och problemen som deras design ska lösa. En kombination av nytänkande, inkluderande design med samhällsnytta.
Läs mer om inUse Award – designpriset som vill visa på alla goda exempel inom svensk digital design.
Skicka in dina nomineringar till inUse Award 2022 innan den 29 augusti. Då är du också med i utlottningen av boken "Design av AI drivna tjänster" och 10 biobiljetter.