— 3 min read
Facebook betalar 1 miljard för att bli av med en irriterande uppstickare
Read 1144 times1 miljard dollar är mycket. Det är galet mycket pengar. Inte minst för ett litet startup med 13 anställda som har skapat en app. Med det sättet att se på gårdagens affär där Facebook köper Instagram är det lätt att ropa 1999, dotcom och bubbla igen.
Men vi måste nog se saker i lite större perspektiv. Se sammanhanget.
Facebook självt har värderats till 75, kanske 100 miljarder dollar, inför vårens börsnotering. Bolaget är på väg att bli för 2010-talet det som Google var för 00-talet - den stora internetgiganten som alla andra jämför sig med och som alla måste förhålla sig till. Och som dessutom lyckas tjäna grova pengar på sin verksamhet.
Samtidigt är vi många som skådar in i kristallkulan och funderar på vad som kommer härnäst. Kommer Apple ta över världen helt? Har Twitter en chans? Är det 2012 års hetaste internettrend Pinterest som är nästa heliga graal? Kort sagt: vilka trender och vilka begynnande beteenden är det som vi ser som kan rubba Facebooks position?
Det är här Instagram kommer in i bilden.
Bolaget är pyttelitet, har funnits en mycket kort tid, tjänsten lanserades så sent som för 19 månader sedan, men har lyckats få nära 30 miljoner användare. Det är naturligtvis ingenting jämför med Facebooks 850 miljoner användare, men bara tillväxten i sig skulle i alla fall jag se som oroväckande, om jag hette Mark Zuckerberg. Faktum är ju att Facebook länge försökt få ordning på sin fotodelningstjänst, inte minst den mobila versionen, utan att riktigt få till det. Framför allt inte hos de yngre målgrupperna. I helgen vad jag på påskmiddag med familjen och återigen, jag tror det är tredje släktträffen i rad, hör jag min systers tonårsdöttrar prata om Instagram under middagen. De laddar upp bilder, kollar andras, kommenterar. De bryr sig inte ett flasklock om vem som ligger bakom, eller om det står Facebook eller något annat. När något är en hit för sjuttonåringar så är det bara så. Instagram har onekligen lyckats med något som Facebook inte grejat.
Facebook har blivit för stort, skulle man kunna säga. Så stort att man inte kan vara på tårna nog att snappa upp trender hos unga på det sättet som Kevin Systrom och de andra på Instagram. Sasha Pasulka skriver en intressant analys om detta (tipstack till @rockspindeln, @johanhedberg) men jag tycker hon missar en poäng. Hennes analys är att Facebook betalar 1 miljard för att Instagram har lärt sina användare att kommunicera med bilder på ett nytt sätt. Jag tror snarare de betalar för att Instagramsättet att använda bilder socialt kommer att slå ut Facebooksättet att använda dem. Kanske inte idag, kanske om några år, kanske inte alls, men risken är rätt stor. Och är du värderad till 100 miljarder dollar och har kräsna investerare som ställer krav på dig, då måste du göra vad du kan för att eliminera de riskerna. If you can´t beat them, join them.
Sedan är det som sagt ett mysterium att Google inte lyckades vara med i den här fajten heller. Min tolkning är att Google helt enkelt inte kan konsumenttjänster, än mindre sociala konsumenttjänster. Kanske dags för dem att inse det och fokusera på det man är bra på?
Hursomhelst, Mark Zuckerberg lär inte har velat att Google, Apple eller någon annan gigant hade hunnit före och lagt beslag på Instagram. Därav summorna i sådana här affärer, pengarna blir mer en effekt av ett maktspel mellan nätjättar, de har mindre med här-och-nu-matematik att göra.
Till syvende och sist tycker jag trots allt det är lite tråkigt att Instagram inte fick fortsätta utvecklas som en egen produkt. Nu säger visserligen Mark Zuckerberg att fototjänsten ska finnas kvar som en separat tjänst, och att kopplingarna till andra sociala nätverk, andra än Facebook, ska få finnas kvar. Men vi vet ju var som händer när det förr eller senare blir skarpt läge, pengarna tar slut, konkurrensen hårdnar. Jag tror Instagram hade kunnat utvecklas till en pigg uppstickare på den riktigt stora sociala scenen. En aktör som verkligen hade kunna utmana Facebook och vårt sätt att umgås online. Nu får andra ta över den stafettpinnen.