— 1 min read

Det man inte har i huvudet...

Read 341 times

...behöver man inte ha i benen. Lösningen kan finnas i en medmänniskas telefon. Jonas Söderström berättar en julsaga ur verkliga livet.

Boka inspirationsföreläsningar med någon av våra inUse-are!

Dagen före julafton, i det lokala snabbköpet. Jag handlar det viktiga bortglömda till morgondagens julbord.
När alla varor är uppe på bandet vid kassan griper jag efter plånboken i innerfickan. Tomt. Jag kommer på att jag bytte från rocken till skinnpajen precis innan jag gick ner till butiken. Pengarna ligger förstås kvar i rocken.
– Jäklar, jag måste rusa hem..., börjar jag förklara för kassören som redan stämplat in senapen, grötriset, och säkert två tredjedelar av varorna. (Jag har som tur är gångavstånd till affären.) Han tittar osäkert på mig. "Förmår systemet att stämpla ut och öppna för nästa kund om inga pengar registreras in?",  tänker jag och känner kallsvetten bryta fram i pannan. "Kommer jag att blockera hela kassan i en kvart nu?"
Då harklar sig tjejen bakom mig i kön.
– Haru Swish?
–Eh..., jo? ("Men inte tar de väl Swish på Coop?" hinner jag förvirrat tänka.)
– Jag kan betala, så swishar du mig. Inte ska du behöva springa fram och tilbaka dagen före julafton.
Sagt och gjort. Hon betalar, jag knappar in beloppet på min telefon och hon skriver in sitt eget telefonnummer. Swisch. "Din betalning är skickad!" Stort leende.
– Det är ju jul, klart man ska hjälpas åt!


Swish vann förstapriset i inUse Award 2016. "Att swisha har på ett självklart sätt blivit en del av Sveriges infrastruktur – och dessutom av vårt språk", skrev juryn i motivieringen. "Swish löser en mängd små friktioner i vardagen och har därför gjort livet enklare, roligare och effektivare för en bred allmänhet."

Glada Swish-personer med blommor.

Foto: Joakim Axelsson.

Nu är det snart ett nytt år, och så småningom dags för ett nytt inUse Award. Du kan börja spana efter bra användarupplevelser att nominera redan nu. Anteckna dem så du kommer ihåg dem när nominerings-säsongen öppnar senare under året. Och kom ihåg att om du nominerar den vinnande tjänsten eller produkten tidigt har du störst chans att vinna belöningen för den som nominerar!

Boka inspirationsföreläsningar med någon av våra inUse-are!