— 2 min read

Designa för extremer – skapa nytta för fler

Read 2337 times

För att skapa nytta för så många som möjligt är det vanligt att man fokuserar på majoriteten, de användare som ligger i mitten av normalfördelningskurvan. Men väljer man att istället titta närmre på de mer extrema användarna som ligger i utkanten kan det leda till innovativa lösningar som skapar nytta för alla användare.

Att använda sig av olika metoder för avgränsning i designarbetet är inget nytt, Disney-metoden och de Bonos sex tänkarhattar är två exempel. En metod för innovation som bland annat IDEO använt sig av är att fokusera på de extrema användarna för att utveckla produkter och tjänster som många kan dra nytta av. Genom att titta på extrema användare kan man dels få en bättre förstålse för behoven och dels få inspiration till lösningar. I denna artikel från Financial Times beskrivs ett par olika exempel, allt ifrån toalettborstar för renlighetsfanatiker till fotvård för dominatrixer.

En relativt ny produkt som verkligen imponerat på mig är klockan The Bradley som utvecklats av Eone Time. The Bradley är en klocka för blinda där du med fingrarna kan känna vad klockan är, något som även seende kan ha nytta av för att diskret kunna kolla tiden. Klockan har fått sitt namn efter Bradley Snyder, en amerikansk före detta sjöofficer som förlorade synen i Afghanistan 2011. Redan 2012 vann han två guldmedaljer och en silvermedalj i simning under Paralympics i London, och är innehavare av världsrekorden för 100 och 400 meter fristil för helt blinda simmare. 

Bradley-klockan
The Bradley – Because telling time shouldn't require sight.

SAS-kaffekannan är ett annat exempel på en produkt som utvecklades för en extrem användningssituation. Ursprungligen var kaffekannan som användes på SAS flygplan gjord av rostfritt stål och vägde 2,5 kg, vilket ledde till att många i personalen fick förslitningsskador. Utmaningen var att skapa en ny kanna med ett minskat avstånd mellan handled och kannans tyngdpunkt för att undvika skador. Dessutom var kannan också tvungen att vara robust nog att klara av stora temperaturförändringar och omild behandling. Den nya kannan som designades av Maria Benktzon och Sven-Eric Juhlin blev en succé och har idag sålts i cirka en halv miljon exemplar världen över.

Ett företag som skapat stora marknadsfördelar genom att designa för extrema behov är OXO. Produktserien OXO Good Grips designades ursprungligen för användare med begränsad funktion i händerna; inspiration kom från grundaren Sam Farbers fru som led av artros. Farber såg en möjlighet att skapa köksverktyg som var bekväma och säkra att använda för alla. 
”Our philosophy has not only resulted in user-friendly products for a wider user group; it has also proved to be a profitable business model. We have achieved annual growth of 30 percent since 1991 and have won more than 100 design awards” säger OXOs nuvarande VD Alex Lee.

Ta dig en funderare, finns det extrema användare du skulle kunna inspireras av för att förbättra din produkt eller tjänst?