— 1 min read

Att designa för användning

Read 993 times

David de Léon, UX Director på inUse, var i veckan iväg och föreläste på Inhousedagarna i Göteborg.

I veckan arrangerade tidningen Cap&Design sin konferens Inhousedagen i Göteborg. Konferensen besöks av de som arbetar med grafisk kommunikation, formgivning och illustration. inUse UX Director David de Léon var en av talarna:

– Rubriken för min programpunkt var ”Designa för användning” där jag talade kring hur man med design måste förse användare med tillräckligt många ledtrådar för att de ska kunna lista ut hur de ska göra, berättar David de Léon.

Som designer kommunicerar man med användaren via sin design utan att vara på samma plats som honom/henne, och dessutom utan att befinna sig i samma tid som dem. Det är en stor utmaning. David de Léon menar att man därför måste fundera redan i förväg över:

1) Hur användaren ska kunna lista ut vad hen ska göra. Här måste man därför se till att lämna rätt sorts ledtrådar i designen.

2) Hur man kan hjälpa användaren att förstå vad som händer och var de är någonstans. Här handlar det om att förmedla en begriplig struktur och att designobjektet hela tiden visar vad det är som händer.

Lättare sagt än gjort. Men ledtrådar finns: Två tips på vägen är att ta bort det som inte behövs och att försöka reducera onödig variation. Ett exempel David tog på scenen var kartan över Londons tunnelbana:

År 1908 låg fokus på proportionella avstånd och förhållande till geografiska landmärken. Kartan år 2012 är anpassad med resenären – användaren – i fokus. Det ska vara enkelt att planera sin resa och man ska snabbt se knytpunkter och få en bra överblick. Det som inte bidrar till detta mål har slipats bort.

Lästips för den som vill lära ännu mer är klassiska ”The Design of Everyday Things” av Donald Norman. Tips från David: Se till att skaffa den nya utgåvan av boken som är reviderad och utökad. Den andra är ”Designing Visual Interfaces” av Kevin Mullet och Darrell Sano.