— 2 min read

Därför ska du gå en kurs istället för att bara se instruktionsvideor

Read 1096 times

Tre kurser på ungefär två veckor. Ge och ta emot designfeedback, Service Design och Designa för beteendeförändring. Vår kursledare David de Léon är i hetluften. Här berättar han om kurserna och förklarar varför man bör gå en kurs och inte bara titta på instruktionsvideor.

Du håller tre kurser på två veckor nu. Hur håller du isär, eller ihop, allt?

– Även om ämnena nuddar vid varandra i det dagliga designarbetet så är kurserna renodlade. Men, jag kommer säkert att nudda vid alla tre ämnen i alla tre kurser – det beror ju på deltagarna, vilka behov och intressen som de har. Så ska det ju vara. Det är därför man går en kurs och inte bara tittar på instruktionsvideor.

Ge och ta emot designfeedback, Service Design och Designa för beteendeförändring. Ge oss lite snabbt – vad är grejen med de här kurserna?

– Kursen i designkritik bygger på mina egna erfarenheter som Director på Sony och inUse, det jag skrivit i ämnet, samt den kortlek för designkritik som jag tagit fram. Designkritik är ett tämligen underskattad designverktyg. Ett problem är att folk är rädda för designkritik och är därför rätt kassa på att ge användbar återkoppling på design. Det är synd. Det gör att vi inte utvecklas och att det vi designar inte blir det bästa, som det hade kunnat vara. I korthet går designkritik ut på att hitta gapet mellan var en design befinner sig just nu, och var den borde vara.

– Beteendesign är kul för jag får berätta om en massa tokiga socialpsykologiska experiment, visa exempel på ondskefull design, och köra roliga övningar. Som jag har sagt ett tag nu så tror jag inte att jag kommer att ge kursen så många gånger till. En gång till har jag lovat, men inte mer. Problemet för mig är att jag inte kontrollera vad folk gör med den kunskap som jag förmedlar. Risken är för stor att de går över till “the dark side”. Den risken är jag inte bekväm med.

– Service Design är ett nyttigt helhetsgrepp på design som är i ropet just nu. Det är ett bra perspektiv på design som fångar mer av komplexiteten kring användandet av en tjänst – allt som krävs för att en tjänst ska skapa värde för användarna, och för de som tillhandahåller tjänsten.

Du är en erfaren lärare, men det är första gången du håller Service Design-kursen. Vad tror du att du alldeles särskilt kan bidra som pedagog för den?

– Det jag hoppas att jag kan bidra med är mina erfarenheter inom de olika delarna av Service Design. Jag har jobbat länge som User Researcher, som UX-designer, och med konceptutveckling av nya produkter och tjänster.

Service Design-kursen ges den här gången som Hemma hos-kurs, ett väldigt uppskattat koncept. Läs mer om det här!