— 3 min read

Användbarhet i Praktiken - Nu som Wikibok!

Read 437 times

Användbarhet i praktiken som wikiI helgen hölls den årliga bokmässan i Göteborg. Vi på inUse var där tillsammans med Studentlitteratur för att lansera vår nya Wikibok – Användbarhet i Praktiken. Boken är en uppdaterad utgåva av den som skrevs redan 2002 av Johan Berndtsson och Ingrid Domingues, men nu har boken alltså ”getts ut” som en Wiki – där vem som helst kan vara med och bidra till innehållet.

Jag ringde upp Johan för att ställa några frågor om det hela.

Hej Johan! Hur kommer det sig att ni väljer att lansera Användbarhet i Praktiken som Wikibok? Det finns många svar på den frågan. För det första så känns det fruktansvärt gammaldags att bara skriva en bok i pappersformat år 2010. Pappersboken är så klart fortfarande jätteviktig, men det finns så många andra sätt att publicera på som är mer spännande. Sen är det ju så att det finns så många som kan bidra med kunskap inom det här området, så då har tanken varit att skapa en plattform som på ett enkelt sätt gör detta möjligt. Ytterligare ett skäl är att en vanlig pappersbok inom vårt område fort känns gammal, särskilt när det gäller exempel i form av skärmbilder. Med en Wikibok är det enkelt att ändra ett stavfel eller lägga till ett kapitel om man skulle vilja. Sen är det ju dyrt att trycka böcker och inte helt miljövänligt heller. Ja, som du ser finns det massvis med anledningar!

Vad är målet med projektet? Målet är att tillsammans med andra som är intresserade av att skapa en beskrivning av hur man bäst arbetar med användbarhet. Alltifrån hur man kan kartlägga vilken nytta för verksamheten man vill ha ut av systemet genom t.ex. effektkartläggning, till hur man kan jobba med design, både i idéfasen och i byggfasen. Det handlar inte om att beskriva designregler i detalj, utan istället om att besvara frågan: "hur bör jag jobba för att få ut en riktigt bra produkt?".

Hur uppstod idén? Vi insåg att den bok vi skrivit hade blivit gammal. Exemplen kändes mindre och mindre relevanta, arbetssätten har svängt från att vara mer RUP-orienterade till att vara med Scrum-orienterade och så vidare. Vi har under en längre dit pratat om hur vi på bästa sätt skulle kunna uppdatera boken med ny information, men tanken på att ge ut en ny version av boken i pappersform kändes så väldigt tråkig. Vi tror ju på att aktivt involvera användare när det kommer till att skapa bra produkter – så varför inte applicera det även på boken?

Så det finns inga tankar på en uppdaterad pappersutgåva av Användbarhet i Praktiken? Man skulle kunna tänka sig att ge ut "årsversioner" av Wikiboken, t.ex. som traditionella böcker, PDF eller i Print on Demand om folk skulle önska. Eller att man, när tekniken tillåter det, när som helst kunna skriva ut ett "snapshot" av boken. Tyvärr funkar inte det tillräckligt bra idag …

Finns det några utmaningar med att ge ut en Wikibok? Ja, det är lite nervöst för att det som medförfattarna skriver kanske inte alltid håller den kvalité som vi skulle önska. Våra namn står ju som garanter för den kvalité som skall finnas i boken. Det är ju enkelt att avfärda sådant som är direkt felaktigt eller som är klotter. Men det som är "nästan rätt", eller som skulle kunna funka men där vi är osäkra, blir både jobbigare och roligare. Då måste vi ta diskussionen med personen som skrivit det, och resultatet borde bli att både vi och medförfattaren lär oss massor på köpet.

Vad tror du om Wikiböcker? Är det något vi kommer att se mer av i framtiden, som ett sätt att återuppleva gamla verk. Ja, det tror jag absolut. Böcker inom IT-området har ju ofta ganska kort livslängd, men med en aktiv community som hjälps åt att hålla den aktuell, så kan värdet bestå mycket längre. Jag tror också att folk är mer intresserade av att lära sig av sådant som de själva kan vara med och skapa.

Några avslutande tankar? Tja, självfallet hoppas jag att så många som möjligt vill vara med och bidra till boken och dela med sig av sin kunskap – det är ett spännande projekt som vi hoppas kunna lära oss mycket av. Jag och Ingrid skulle också vilja passa på att tacka våra kollegor Henrik, Boris och Lisa, samt Jens Fredholm på Studentlitteratur som varit till stor hjälp under hela projektet.

Tack så mycket Johan!