As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 2 min read

Amanda Åberg: ”Designarbete är ett teamwork och ingen Zlatangrej”

Read 2013 times

inUse växer och nu välkomnar vi ännu en stjärna till vårt Göteborgskontor! Amanda Åberg har pluggat både konst och psykologi innan hon läste till UX- och Service Designer. Och efter flera års erfarenhet av att arbeta effektstyrt har vi nu glädjen att välkomna henne till oss!

Kan du berätta lite om din bakgrund?
— Jag läste interaktionsdesign på Linnéuniversitetet mellan 2013-2016 och innan dess läste jag olika kurser som till exempel psykologi och konst. Har också läst webbprogrammering och webbutveckling på Blekinge Tekniska Högskola. Innan jag kom till inUse jobbade jag flera år som UX- och Service Designer på HiQ.

Hur hittade du till UX- och Service Design?
— Först var jag inne på att bli psykolog eller konstnär men sen kände jag att jag ville hitta något som kombinerar båda dessa bitar. Insåg att UX-Design hade mycket av det och att jag i arbetet skulle få designa, träffa människor och intervjua folk. Tänkte att arbetsuppgifterna är varierande och att de skulle passa mig bra.

— På ett sätt gillar jag inte teknik men tänker att det är bra att en som jag, som känner så, jobbar med det. Då kan jag sätta mig in i hur användarna upplever vissa delar, haha. Jag vill vara med och göra skillnad och förbättra olika användarupplevelser. I mitt arbete vill jag också jobba effektstyrt, ta reda på vad problemet verkligen är och vad vi egentligen ska förändra. Inte bara hitta snabba lösningar. Först jobbade jag mycket med teknik och programmering. Sen blev det UI och jag har mer och mer rört mig mot Service Design.

När trivs du som bäst på jobbet?
— Jag gillar alla delar av ett projekt och själva lanseringen när man ser vad det verkligen får för effekt, är väldigt kul. Jag känner att jag hela tiden lär mig nya saker och hur designarbetet verkligen är en team effort, ingen Zlatangrej, och det är jättekul!

Har du något drömprojekt?
— Det hade varit roligt att jobba mer med humanekologi och hållbarhetsfrågor, kul om man kan få med det i projekt. Att jobba med de lite större frågorna och med företag som har en uttalad önskan om att bidra till ett mer hållbart samhälle.

Finns det något projekt du är extra stolt över? 
— Till exempel jobbade jag nyligen med en tjänst där vi lyckades ändra funktionaliteten så att kunderna/användarna lättare kunde komma i kontakt med kundtjänst. Det blev också lättare att följa upp ärenden. Det blev en tydlig förbättring vilket användarna märkte. Vi fick många fina kommentarer för vårt arbete och det var väldigt roligt att jobba med en app som används av många.  

Hur kommer det sig att det blev inUse?
— Det har gått som en röd tråd i arbeten jag gjort att jag dragit mig mer och mer mot design. Jag ville testa något nytt och fastnade för inUse arbete med kompetensutveckling och möjligheten att få jobba i nära samarbete med kollegor. Dessutom är det ett mysigt och snällt bolag som har uttalade värderingsgrunder om hållbarhet. Det är väldigt viktigt för mig.

Vem är du utanför jobbet?
— Jag håller på mycket med konst och teater i olika former och gillar att samskapa i olika kulturella uttryck. Även yoga och meditation har en stor plats i mitt liv. Yogan är en speciell gren, Ashtangayoga, som är väldigt fysisk. Jag har också gått kurser i vipassanameditation och mediterar varje morgon. Meditationen har gett mig väldigt mycket energi och gör mig samtidigt lugn.

— Teatern har också hjälpt mig genom hela livet, både i att känna mig mer bekväm med att prata inför andra och att kunna sätta mig in i andra människors känslor. Nu har jag användning av detta i mitt arbete som designer, till exempel när jag sätter mig in i användarnas känslor eller de olika rollerna i ett team. 

Vill du också bli en del av inUse? Kul! Just nu söker vi fler grymma stjärnor. Kolla in vad vi letar efter här.