As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 2 min read

Al Gore: Internet kan fixa vår demokrati - SXSW

Read 1375 times

Al Gore och Sean Parker på South by South West

Jag är verkligen ingen politisk journalist, och jag är kanske lite naiv. Men dagens avslutande samtal mellan förre vicepresidenten Al Gore och nätentreprenören, riskkapitalisten och investeraren i Facebook och Spotify, Sean Parker, var en omtumlande upplevelse. Det kändes mer som ett politisk rally, än ett konferenssamtal.

Sal 5 i Austin Convention Center, den största i hela kongresscentret här, är fylld till bredden sedan länge, och när Gore och Parker promenerar in möts de med med stående ovationer.

Men mest fascinerande är att Al Gore så tydligt tar avstånd från dagens amerikanska politiska system, detta trots att han själv suttit på vald plats i olika församlingar i "ett kvarts sekel", och är född och uppvuxen i en politisk familj och tradition.

Men han är övertygad:

"Vår demokrati har blivit hackad. Den fungerar inte som den ska"

Det stora problemet är att pengar betyder för mycket. Politikerna ägnar mer tid åt att tigga pengar från inflytelserika lobbyorganisationer än åt att faktiskt bedriva politik.

"Det jag sett under hela mitt politiska liv är att pengar bara fått ökad betydelse. Samtidigt har kvaliteten på politiken sjunkit"

Han använder inte ordet korrupt, men det är uppenbart detta han menar när han talar om att politikerna inte kommer kunna fatta beslut som går emot lobbygrupperna de fått pengar ifrån.

Och hoppet, som Gore ser, det är internet. Internet är den tredje revolutionen, efter tryckpressen som befriade Europa från det feodala väldet och skapade Amerika som den demokratiska "avataren", och sedan televisionen som spred kunskap in i hemmen. Men idag är tv bara passiviserande, menar Gore som förfasas åt att amerikanerna tillbringar fem timmar om dagen framför den.

"Titta på vilka som sponsar tv-programmen, det är bilar, olja, gas, läkemedelsföretag"

Gore vill ha en ny occupy-rörelse,  för själva demokratin i sig. En occupy democracy. 

En rörelse på internet som sprider kunskap och verklig insikt i vad som händer inom politiken. För amerikanerna har ingen koll.

"När vi gick in i Irak var det en stor del av amerikanerna som trodde att Saddam Hussein var ansvarig för 911. Var gör du med det? Var ska vi börja?"

Och i Mississippi, där det hålls primärval för republikanerna imorgon, tror majoriteten av republikanerna att Barack Obama inte är kristen.

"Sanningen måste få en större betydelse"

För att ändra detta hoppas Gore på internet. Digitala verktyg kan vara det som får amerikanerna att starta nya rörelser, nya smart mobs, för att få igång det politiska samtalet, fgranska politikerna och ställa dem mot väggen. SOPA visar att det är möjligt.

Sean Parker har bland annat investerat i två företag som kan verka för detta, Nation Builder och Votizen.

"Vi måste överkomma apatin, att få folk att inse att de har makt. Alla har inte bara en röst, de har så mycket mer."

Al Gore avslutade :

"Vår demokrati har stora, stora problem. Vi kan förlora det som är så speciellt med vår demokrati, det kanske kan låta som hemskt, men det är så många beslut som fattas på fel grunder idag. Vi måste få tillbaka folket in i det offentliga rummet, det offentliga samtalet", pläderade Gore.

"Internet är det mest fantastiska verktyget för att ställa saker till rätta, för att fixa vår ekonomi. Det kommer att hända, frågan är bara hur lång tid det tar."

Han avslutade med att citera Martin Luther King:

"How long, not long, because no lie can live forever."

Sean Parker avrundade med att vädja till alla smarta hackare på plats.

"Slå era huvuden ihop, gör något snabbt, innan de andra vaknar."