— 1 min read

AI och hållbarhet i årets inUse Award

Read 805 times

Vi frågade Sara Lerén, ordförande för jurygruppen för inUse Award 2019, om läget med årets inUse Award.

Sara, du har varit med och anordnat inUse Award tidigare, varför är det nåt man vill återkomma till?

– Dels är det otroligt roligt att gå igenom alla nomineringar och imponeras av att det designas och byggs så många grymma svenska digitala lösningar. Dels brukar själva juryarbetet med att utse vinnare och finalister vara väldigt roligt, eftersom jurymedlemmarna har så olika bakgrund är vi såklart inte alltid överens men har alltid väldigt spännande diskussioner.

Ser du några speciella trender i årets inskickade bidrag?

– Precis som förra året finns det många nomineringar av lösningar med hållbarhetsprofil, vilket är glädjande. Nytt för i år är nomineringar av AI-relaterade tjänster och vi ser också fler nomineringar av appar och system inom hälsa och sjukvård.

Vad är viktigast inom design och UX 2019?

– Det allra viktigaste när man designar och bygger digitala lösningar är fortfarande att fokusera på nyttan, att formulera önskade effekter tidigt och kontinuerligt utvärdera dem med sina användare. Ur ett hållbarhetsperspektiv blir det också viktigt att tänka på både kortsiktiga och långsiktiga effekter, och vara noggranna med att skapa inkluderande och tillgängliga lösningar.

När finalisterna avslöjas är det dags att peppa inför själva Galafesten med prisutdelning och artister och allt möjligt, vad förväntar du dig av den kvällen – den 10 oktober på Vasateatern i Stockholm?

– Jag ser fram emot en hejdundrande gala med grym musik och många spännande samtal om digitalisering, AI, hållbarhet och inkluderande design.

Anmäl dig till Galafesten här! [Kostnadsfritt]


Årets jury består av: Ludvig Berling, CPO och medgrundare av Karma, Petra Sundström, Head of Digital Business Sandvik & styrelseordförande IoT Sweden, Malin Wahlqvist, Områdesansvarig på PTS för behov och hinder på Enheten för inkluderande IT och telefoni, David Dinka, Business Design Director på inUse, Sara Lerén, Director of Agile Development and Inclusive Design på inUse och Jonas Söderström, User Experience Strategist & Designer på inUse. Allt om galan här!