— 1 min read

15.000 undersköterskor specialutbildas för att klara av de dåliga IT-systemen

Read 1021 times

Kommer ni ihåg att Jonas Söderström var i SVT:s Aktuellt och pratade om IT-problemen i sjukvården för ett tag sedan? Därefter har han också varit på hearing hos Göran Hägglund, och äntligen verkar budskapet nå fram.

15.000 undersköterskor specialutbildas för att hantera krångliga IT-system

15.000 undersköterskor specialutbildas för att hantera krångliga IT-system

Socialministern meddelade idag att man tagit beslut om att avsätta 185 MSEK för att komma tillrätta med de omfattande IT-problemen i vården. Satsningen består till största del av ett snabbutbildningsprogram för 15.000 undersköterskor, som nu skall fortbildas för att bli bättre på att hantera IT-systemen.

I praktiken innebär detta att samtliga läkare och specialistutbildade sjuksköterskor får en personlig assistent, en ”IT-uska”, som går bredvid och sköter all IT. Dels får man ut mer effekt i vården (ca 30 % mer vårdtid), och dels minskar man sjukskrivningar, allmän stress, irritation och frustration på arbetsplatsen. Enligt Socialdepartementets utredare finansierar reformen sig själv. Man menar också att den kommer att leda till många nya jobb eftersom en del av de undersköterskor som nu fortbildar sig måste ersättas med nya.

Samtidigt kommer också 120 nya tjänster att inrättas vid landets sjukhus. Det handlar om psykiatriker som tas in för att möta ett förväntat ökat vårdbehov kopplat till IT-relaterad stress specifikt hos de fortbildade undersköterskorna.

Vi hade så klart hoppats att man istället valt att åtgärda själva problemen, och ändrat det sätt som man utvecklar och upphandlar system till sjukvården, men man får inte alltid som man vill...