— 2 min read

1000 år av erfarenhet

Read 1188 times

Häromkvällen låg jag och läste Peter F Hamiltons Pandoras Star, en bok där människor kan leva i princip för alltid då de kan föryngra sina kroppar i en SPA-liknande upplevelse. Det gör att de kan samla på sig århundraden av erfarenheter och information, och använda det för att komma långt vidare än vi kan göra som bara har en futtig livstid på oss.

Där någonstans i gränslandet mellan bok och sömn slogs jag åter av tanken att även om vi människor inte kan leva oändliga livslängder och spara på oss oändligt med information, så har vi ju förmågan att kommunicera med varandra och på det sättet har vi mer information än om vi stod helt för oss själva. Det är en stor del av det som gör oss till människor.

Jag gjorde ett snabbt överslag – här på inUse är vi 130 personer som jobbar, tänker och andas design. Säg att 30 av dem har ett annat huvudfokus; det kanske är sälj, ekonomi, företagsstrategi, vabb och vobb och teknikstrul som står i fokus. Då har vi ändå 100 personer kvar som har sin hjärna och väsen inställt mot design och mänskliga behov. Säg att dessa har i genomsnitt 10 års erfarenhet: snittåldern är 35 år, man kanske pluggade till 25 års ålder, och började jobba efter det. Konservativt räknat får vi då 10*100 år. Det alltså 1 000 år av erfarenhet.

Om vi staplade den tiden efter vartannat så hade vi varit tillbaka på vikingatiden, kunnat gå via medeltidens organisering av jordbruk och handel. Bildandet av landskap och skriftliga lagar. Stormaktstid, frihetstid, upplysningstid och revolution. Därefter romantiken, industrialiseringen och nu är vi framme i vår tid, den digitala tidsåldern. Så mycket erfarenhet och kunskap finns det omkring mig. Det är svindlande. Det finns ett norsk uttryck som har fastnat – att bryna sig mot andra. Det vill säga, när man omger sig av andra duktiga människor kommer ens talanger att slipas mot dem och bli vassare. När du får svara på svåra frågor och stå för dina val, då utvecklas du också.

Hur kan man göra för att få den där slipningen? Hitta andra smarta människor att diskutera med, även om inte de har en designbakgrund så kommer de ha input. Gå med i diskussionsgrupper på nätet. Gå på meetups. Gå på konferenser, kanske vår egna FBTB. Hitta en mentor. Agera mentor själv. Gå en kurs, lyssna på en TED-talk, ta den där riktigt dåliga lösningen någon annan gjort och lös den själv. Ta den där riktigt bra lösningen och se hur du skulle göra den ännu bättre / för ett annat sammanhang. Lägg ihop två koncept till något helt nytt. Ta ett koncept och dra ifrån hälften. Lär dig något kreativt helt utanför design.

Utmana dig själv. Utforska livet med nyfikenhet och. GÖR istället för att bara tänka.